Egy eredeti bolgár recept.

 

Hozzávalók:

2 nagyobbacska vöröshagyma
olaj
olivaolaj
50 dkg darált marha- vagy sertéshús
50 dkg burgonya
1 padlizsán

bors
pirospaprika
borsikafű
(chili)
1 pohár tejföl
3 tojás

 

 

 

 

Elkészítés:

 A főzést megelőző este, de legalább 2-3 órával korábban keverjük össze a húst az apróra vágott hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, (esetleg kevés chilivel, ha csípősebbre szeretnénk) és sok borsikafűvel. Ha ez megvan, mehet pihenni a hűtőbe. Ha eleget érett már, a  burgonyát megpucoljuk, és a lehető legapróbb kockákra vágjuk, vagy lereszeljük nagylyukú reszelőn. Egy magasabb falú serpenyőben elkezdjük pirítani a húst forró olajon. Mikor elkészült, hozzáönthetjük az apróra vágott/reszelt burgonyát és egy kis vizet, épp hogy ellepje. Itt jöhet hozzá még egy kis só, hogy a burgonya is kapjon egy kis ízt. 10-15 perc alatt teljesen megpuhul a krumpli is, ezalatt a víz is elfő róla nagyjából (vigyázzunk, hogy oda ne égjen). Ha ez megtörtént, egy tepsibe öntsük bele a burgonyás-húsos ragu felét, majd jöhet egy sor karikára vágott padlizsán, aztán megint rá a többi ragu. Ezek után az egész mehet is be az előmelegített sütőbe. Mivel az alapanyagaink már gyakorlatilag készen vannak, 15 perc kell neki. Ezalatt kikeverjük a tejfölt a 3 tojással, és a 15 perc lejárta után a muszaka tetejére locsoljuk. Mehet is vissza még jó 10 percre. Ezalatt még kisütünk pár karika padlizsánt forró olivaolajon, szép barnára, ami mehet a végén a tetejére. Kiváló kiegészítője a sopszka saláta (kígyóuborka, lédús paprika, paradicsom, hagyma felkockázva, pár gerezd aprított fokhagyma, aprított petrezselyem. Ecetes öntettel leöntjük, és a tálalásnál tetejére feta-, vagy juhsajtot szórunk) Jó étvágyat!

És hogy főzés közben is meglegyen a megfelelő hangulat, arról a korai öröm és a bolgár énekesnők gondoskodnak:
https://www.youtube.com/watch?v=mhsGb7p3zO0&fmt=18

Szerző: food&music&art  2009.06.24. 22:19 2 komment

Címkék: 2005 öröm recept bolgár korai borsikafű muszaka burgaszi

A bejegyzés trackback címe:

https://food-music-art.blog.hu/api/trackback/id/tr631206571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása