A látszat csal, ez az indiai lencseétel amilyen közönségesen néz ki, olyan finom, és gyakorlatilag pszichedelikus ízélmény. A hozzávalók beszerzése elég körülményes ugyan, ezért mi eltekintettünk egy-két dologtól: fekete lencse helyett barna lencsét használtunk (más ízű), friss gyömbér helyett gyömbérgyökeret, az ördöggyökér, a mangópor és a friss korianderlevél pedig kimaradt a mókából. Aki teheti azért szerezze be! A  dal (vagy dhal, daal) makhani(=vaj) a dal ételek királynője, és még elkészíteni sem olyan nehéz. Sokféle változatban készülhet, sokféle recept van. Én azért itt leírom az (egyik) eredeti receptet, minden hozzávalóval. Lássuk:

 


Hozzávalók:

200g feketelencse (esetünkben vagy barna, lehet vegyesen)
100 g vörösbab (rajma)
2 ek ghee, vagy növényi olaj (esetünkben étolaj)
1 db hagyma (nagyméretű, vagy 2 kisebb)
2 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér (esetünkben gyömbérpor, gyökérből reszelve)
1 db chilipaprika, zöld (vagy ½ mk chilipehely, chilipaszta)
1 tk római kömény, őrölt
1 tk kurkuma
1 mk ánizs, őrölt
1 mk mangópor (elhagyható)
1 csipet ördöggyökér (asafoetida, hing, elhagyható)
1 mk só
bors, őrölve
2 db paradicsom (vagy 4 ek darabos paradicsomkonzerv, esetünkben mindkettő)
2-3 ek vaj
100 ml tejszín
1 tk garam masala
1 maroknyi korianderlevél
(ez kimaradt)


Elkészítés:

A lencséket és a babot kiválogatom, megmosom és külön-külön edényben egy éjszakára dupla mennyiségű vízbe áztatom. (Ha babkonzervből csináljuk azt értelemszerűen ne áztassuk, csak a végé felé adjuk hozzá, de azért az is puhuljon egy kicsit.)
Másnap mindegyikről leöntöm az áztatóvizet, és annyi vízben, hogy egy ujnyira ellepje, felteszem főni. Ha már épp forr, mindegyikről leöntöm a vizet és tisztán feltöltött vízzel puhára párolom őket. Akkor mindegyikről leöntöm a folyadékot és félreteszem.
Egy lábasban felhevítem az olajat és beleteszem az apróra vágott hagymát, kés lapjával szétzúzott fokhagymát és üvegesre pirítom. Akkor beleteszem a darabokra vágott gyömbért (már ha van), a chilit és az összes többi fűszert. Néhány percig nagy lángon pirítom, amíg finom illat nem lengi át a konyhát. Hozzákeverem a felkockázott paradicsomot és a paradicsomkonzervet és újra pár percig összeforralom.
Most adom hozzá az összes lencsét és babot és egy kevés, úgy fél pohárnyi vizet, amivel jó 10 perc alatt összeforralom. Kisebbre veszem a lángot, belekeverem olvadásig a friss vajat, majd a tejszínt. Belekeverem a garam masalát és egyet forralok rajta. A paradicsomot felkozkácás előtt érdemes foró vizbe dobni rövid időre, úgy könnyen lehúzható a héjja! Sóval, paradicsommal, vajjal ne fukarkodjunk, vízzel se, az a jó, ha szaftos, de azért ne legyen leves belőle. (~4 személyre)
Jó étvágyat!

Ezt pedig feltétlen érdemes meghallgatni főzés vagy evés közben:
OTT - SMOKED GLASS & CHROME (Album: Blumenkraft, 2003)
https://www.youtube.com/watch?v=8L4pyS6pq1I

Szerző: food&music&art  2009.04.30. 18:38 3 komment

Címkék: dal lencse indiai ott dhal daal makhani blumenkraft

A bejegyzés trackback címe:

https://food-music-art.blog.hu/api/trackback/id/tr711096084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisdorotti 2009.05.03. 16:37:22

Mindenféle keleti fűszer fellelhető ám a Nagycsarnokaban, az Ázsia Boltban.

azsiabt.kernel.hu/index.php

Phő!

skandarg 2009.05.04. 18:32:07

A mozsár kicsi vagy a hagyma nagy?:-)
süti beállítások módosítása